1403/10/07
حسین محمدی

حسین محمدی

مرتبه علمی: استادیار
ارکید: https://orcid.org/0000-0001-7333-2098
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 56354975800
دانشکده: دانشکده کشاورزی و محیط زیست
نشانی: دانشگاه اراک، گروه علوم دامی
تلفن:

مشخصات پژوهش

عنوان
پویش پیوستگی ژنومی جهت شناسایی ژنهای کاندیدا و مسیرهای زیستی مرتبط با مقاومت به بیماری سل گاوی بر پایه آنالیز غنی سازی مجموعه های ژنی
نوع پژوهش
پایان نامه های تقاضا محور و غیر تقاضا محور
کلیدواژه‌ها
پویش کل ژنومی، غنی سازی مجموعه ژنی، سل گاوی، گاو شیری هلشتاین
سال 1400
پژوهشگران محمد حسین مرادی(استاد راهنما)، امیر حسین خلت آبادی فراهانی(استاد مشاور)، حسین محمدی(استاد مشاور)، محسن عبداللهی(دانشجو)

چکیده

شناسایی ژنهای مؤثر بر صفات مهم اقتصادی یکی از مهمترین اهداف اصلاح نژادی در پرورش گاو شیری است. پژوهش حاضر به منظور مطالعه پویش پیوستگی ژنومی جهت شناسایی ژنهای کاندیدا و مسیرهای زیستی مرتبط با مقاومت به بیماری سل گاوی بر پایه آنالیز غنی سازی مجموعه های ژنی انجام شده است. به این منظور از اطلاعات مجموع، 1355رأس گاو هلشتاین ( 685حیوان بیمار و 670حیوان شاهد) از 178گله استفاده شد که از بین این حیوانات 592 نمونه گاو بیمار و 559نمونه گاو سالم تعیین ژنوتیپ شده اند. تعیین ژنوتیپ این حیوانات با جایگاه727252 برایIllumina BovineHD 700k BeadChip استفاده از تراشه های ژنومی نشانگری SNPانجام شده است. پویش پیوستگی ژنومی ( )GWASبا استفاده از مدلهای خطی مختلط لجستیک مورد بررسی قرار گرفت و مناطقی از ژنوم که در سطح 0/05با بیماری سل گاوی در ارتباط بودند به منظور شناسایی ژنهای کاندیدا و مسیرهای زیستی مرتبط با مقاومت به بیماری سل گاوی بر پایه آنالیز غنی سازی مجموعه های ژنی استفاده شد. نتایج این تحقیق در نهایت منجر به شناسایی مسیرهایی شد که به طور معنی داری با بیماری سل گاوی در ارتباط بودند. بررسی این مسیرها نشان داد که اغلب آنها با سیستم ایمنی، کنترل استرس و مقاومت در برابر بیماریها در ارتباط هستند. همچنین ارزیابی عملکرد ژنهای موجود در این مسیرها نشان داد که ارتباط مستقیم یا غیر مستقیم برخی از این ژنها مانند ،XIRP1 ،MPP5 ،Bcl6 ،HSPD1 باSLC2A2 وLCP2 ،SLC11A1 ،CXCR1 ،CCL20 ،MYO1B ،CD24 ،KCNMA1 ،SPP1 بیماری سل گاوی در تحقیقات گذشته نیز تأیید شده است. در مجموع، با توجه به اهمیت شناسایی جایگاههای ژنی تأثیرگذار بر سل گاوی از دیدگاه علمی و اقتصادی، نتایج این تحقیق میتواند در شناسایی مسیرها و ژنهای تأثرگذار بر این صفت و درنتیجه بهبود عملکرد دامها به خصوص در صنمت پرورش گاو شیری دارای اهمیت زیادی باشد.