1403/02/21
امیر حسین خلت آبادی فراهانی

امیر حسین خلت آبادی فراهانی

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید: https://orcid.org/0000-0001-5805-590X
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 44661391600
دانشکده: دانشکده کشاورزی و محیط زیست
نشانی: دانشگاه اراک، گروه علوم دامی
تلفن:

مشخصات پژوهش

عنوان
کاهش دوره ای دمای پوسته تخم مرغ، تزریق داخل تخم مرغی آرژنین در طی دوره انکوباسیون و استفاده از مکمل گوانیدینواستیک اسید بعد از هچ: اثرات بر عملکرد و پاسخ های متابولیکی جوجه های گوشتی
نوع پژوهش
پایان نامه های تقاضا محور و غیر تقاضا محور
کلیدواژه‌ها
آرژنین، آسیت، گوانیدینواستیک اسید، جوجه گوشتی، عملکرد
سال 1400
پژوهشگران بهرام میری(دانشجو)، حسینعلی قاسمی(استاد راهنما)، ایمان حاج خدادادی(استاد مشاور)، امیر حسین خلت آبادی فراهانی(استاد مشاور)

چکیده

این مطالعه با هدف بررسی تأثیر کاهش دوره ای دمای پوسته تخم مرغ در زمان جوجه کشی، تزریق داخل تخم مرغی آرژنین و مکمل غذایی گوانیدینواستیک اسید پس از هچ بر عملکرد و مقاومت سرمایی در جوجه های گوشتی پرورش یافته در دمای پایین انجام شد. در آزمایش 1، از روز 8 انکوباسیون به بعد، در مجموع 2160 عدد تخم مرغ بارور به طور تصادفی در طرح 2 × 3 (10 تکرار حاوی 36 تخم در هر تیمار) چیده شد، که در آن تخم ها در معرض یکی از دو دمای پوسته تخم مرغ قرار گرفتند (8/37 درجه سانتی گراد یا دمای دوره ای پایین پوسته تخم مرغ) و یکی از سه تیمار تزریق (بدون تزریق، تزریق محلول نمکی رقیق و تزریق محلول آرژنین). در آزمایش 2، در مجموع 576 جوجه گوشتی نر یک روزه از 2 شرایط دمایی و 2 گروه تزریقی (بدون تزریق و تزریق آرژنین )به مدت 42 روز با یا بدون مکمل گوانیدینواستیک اسید در قالب طرح فاکتوریل 2 × 2 × 2 پرورش داده شدند. هر تیمار 6 تکرار و 12پرنده در هر تیمار داشت. دمای محیط غیر عادی (17 درجه سانتی گراد) از روز 15 به بعد برای ایجاد آسیت اعمال شد. نتایج حاصل از آزمایش 1، یک اثر متقابل بین تزریق کاهش دوره ای دمای پوسته تخم مرغ و تزریق آرژنین برای میزان مرگ و میر جنین در طی 19 تا 21 روز انکوباسیون و وزن زرده باقی مانده در زمان خروج را نشان داد (05/0>P). دمای دوره ای پایین پوسته تخم مرغ منجر به افزایش وزن بدن بدون کیسه زرده، درصد جوجه درجه یک و وزن نسبی کبد و قلب نسبت به دمای پوسته تخم مرغ 8/37 درجه سانتی گراد شد (05/0>P). در آزمایش دوم، اثر متقابل تزریق آرژنین × گوانیدینواستیک اسید بر میانگین افزایش روزانه و ضریب تبدیل خوراک وجود داشت. تزریق داخل تخم مرغی آرژنین یا مکمل غذایی گوانیدینواستیک اسید باعث افزایش غلظت نیتریک اکسید سرم و ارتفاع پرزهای ژژنوم و کاهش مرگ و میر ناشی از آسیت گردید (05/0>P). به عنوان نتیجه گیری کلی، دمای دوره ای پایین پوسته تخم مرغ همراه با تزریق داخل تخم مرغی آرژنین در طول انکوباسیون می تواند یک استراتژی مفید برای بهبود کیفیت جوجه در زمان هچ و بهبودهای بعدی در عملکرد پس از هچ و شاخص های آسیت در جوجه های گوشتی با تنش سرمایی باشد. علاوه بر این، مکمل گوانیدینواستیک اسید می تواند شاخص های تنش و مورفولوژی روده را در جوجه های گوشتی تحت دمای پایین افزایش دهد.