1403/10/02
صغری اکبری چرمهینی

صغری اکبری چرمهینی

مرتبه علمی: دانشیار
ارکید: https://orcid.org/0000-0002-7025-0203
تحصیلات: دکترای تخصصی
اسکاپوس: 35745489900
دانشکده: دانشکده علوم انسانی
نشانی: دانشگاه اراک، گروه روانشناسی
تلفن:

مشخصات پژوهش

عنوان
اثربخشی بازی درمانی دلبستگی محور برخودکارآمدی والدینی مادران، تنظیم هیجانی و سازگاری اجتماعی در کودکان پیش دبستانی دارای اضطراب جدایی
نوع پژوهش
پایان نامه های تقاضا محور و غیر تقاضا محور
کلیدواژه‌ها
بازی درمانی دلبستگی محور، اضطراب جدایی، خودکارآمدی والدینی، تنظیم هیجانی، سازگاری اجتماعی
سال 1399
پژوهشگران صغری اکبری چرمهینی(استاد راهنما)، علیرضا بهرامی(استاد راهنما)، پریسا سادات سید موسوی(استاد مشاور)، مریم صادقی(دانشجو)

چکیده

زمینه: دلبستگی ناایمن از مهم ترین عوامل در آسیب شناسی روانی و مشکلات رفتاری کودکان می باشد که می تواند پیامد-هایی همچون اضطراب جدایی را به دنبال داشته باشد.ازجمله مداخلاتی که می تواندجهت ارتقاء رابطه مادر و کودک و تغییر سبک دلبستگی کودکان دارای مشکلات دلبستگی مورد توجه قرار گیرد بازی درمانی دلبستگی محور است. هدف: هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بازی دلبستگی محور بر خودکارآمدی والدینی مادران، تنظیم هیجانی و سازگاری اجتماعی کودکان دارای اضطراب جدایی می باشد. روش اجرا: طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع تک آزمودنی خط پایه منفرد A.B می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل مادران و کودکان دارای اضطراب جدایی((SAD است که در مدت 4 ماه در سال 1399 به مرکز تخصصی خدمات مشاوره و روان شناختی پردیس شهر اصفهان مراجعه کردند و از این جامعه تعداد 3 کودک 5/3 تا 6 سال دارای اضطراب جدایی به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. کودکان همراه با مادرانشان در بازی درمانی دلبستگی محور به مدت 8 جلسه و هرجلسه 45 دقیقه به صورت انفرادی شرکت کردند. جهت ارزیابی متغیر های پژوهش از پرسشنامه خودکارآمدی والدینی دومکا، پرسشنامه تنظیم هیجانی شیلدز و سیتچی، پرسشنامه مهارت اجتماعی ماتسون و پرسشنامه اضطراب کودکان پیش دبستانی اسپنس استفاده شد و نتایج با استفاده از رسم نمودار و درصد بهبودی اندازه اثر نشان داده شد. یافته ها: نتایج تحلیل داده ها نشان داد که در پس آزمون، نمرات اضطراب کودکان نسبت به پیش آزمون و در پیگیری کاهش معنادار و نمرات خودکارآمدی والدینی مادران، تنظیم هیجانی و سازگاری اجتماعی کودکان و در پیگیری افزایش معنادار داشته است و پس از مداخله بهبود یافته است. نتیجه گیری: می توان گفت این اثر ناشی از حضور مؤلفه های دلبستگی در مداخله بازی درمانی دلبستگی محور و بهبود عملکرد رابطه مادر و کودک می باشد. بازی درمانی دلبستگی محور، راهبردهای کارآمد و سودمند را برای ارتقاء حساسیت والدینی و درمان مشکلات رفتاری و اضطراب جدایی کودکان دارای مشکلات دلبستگی در اختیار مادران، والدین و مراکز روان درمانی کودکان قرار می دهد.